12 MESOS... 12 HISTÒRIES

 

12 MESOS... 12 HISTÒRIES 




7  gener Galileu descobreix en 1610 diverses estrelles petites a la perifèria de Júpiter que resultarien ser sobre quatre llunes principals, denominades "llunes galileanes" en el seu honor.; va néixer el 1941 el químic anglès John Ernest Walker, Premi Nobel de Química l'any 1997 pel descobriment de la síntesi de l'Adenosín Trifosfat (ATP).

15 de febrer: Neix el 1642 Galileu Galilei, el pare de la ciència i el precursor del mètode científic; se celebra el Dia Internacional del Càncer Infantil.



5 de març: Winston Churchill, durant una conferència en 1946 (EUA), popularitza el terme "cortina de ferro" (també traduït com a "teló d'acer").



L'1 d'abril del 1939 Francisco Franco va signar l'últim comunicat de la Guerra Civil espanyola. Vuitanta anys després resulta paradoxal que la frase més increïble d'aquell text sigui l'última. Ni la guerra va acabar del tot llavors ni sembla haver acabat avui.

El dia de mestre Es va triar el 15 de maig per commemorar la presa de Querétaro el 1867, quan l'Exèrcit mexicà va aconseguir derrotar el Segon Imperi de Mèxic.

El 12 de juny del 1898, Filipines, sota el comandament d'Emilio Aguinaldo, es va declarar independent d'Espanya.


La independència d'Algèria va ser segellada el 3 de juliol de 1962, posant fi a 8 anys d'agressions franceses i un llarg recorregut de resistència del poble algerià per la seva autodeterminació i sobirania nacional.

El 9 d'agost de 1945, una segona bomba atòmica, coneguda com Fat Man [home gros], va ser llançada sobre la ciutat nipona de Nagasaki



12 de setembre: Finalitza la "batalla de Marató" l'any 490 a. C. i Fidípedes recorre la distància de Marató a Atenes (40 km) corrent per anunciar la victòria grega i evitar la crema de la ciutat per part de les famílies dels mateixos guerrers atenesos —ordenades a cremar-ho tot i suïcidar-se en cas de caure en batalla davant els perses


27 d'octubre: Cristòfor Colom descobreix el 1492 l'illa de Cuba, de la qual diria: «Aquesta és la terra més bonica que ulls humans hagin vist mai».

3 de novembre 1957: La gossa "Laika" es converteix en el primer ésser viu terrestre a orbitar la Terra
.

4 de desembre: Es declara, per primera vegada a la història democràtica del país, l'estat d'alarma a Espanya per la vaga dels controladors aeris

Comentaris